Hem
Del 1Del 1
Del 2Del 2
Del 3Del 3
Del 4Del 4
Del 5Del 5
Del 6Del 6
Del 7Del 7
Del 8Del 8
Kontakt

Vrakfeber teamet presenterat av Jan-Ole Nordlin


Erik Saanila 

Erik är visualisten som på pricken vet hur han vill att en bild eller scen skall se ut och hur man skall göra för att åstadkomma den. Oftast har han otrolig tur med vädret också vilket underlättar arbetet med att skapa dessa vackra eller dramatiska eller på annat sätt speciella bilder. - Solen skiner när vi filmar brukar han självsäkert säga, och oftast har han rätt. Erik har kombinerat sina två passioner film och dykning på ett synnerligen lyckat sätt. Han bytte ut Helsingfors mot Pargas, blev medlem och sekreterare i dykföreningen Pargas Tumlare och funderade ut ett vinnande koncept som heter Vrakfeber. Erik ville i ett mycket tidigt skede själv hålla i kameran även under ytan. Trots att han inte är en särdeles erfaren dykare lyckas han fånga de bilder han innan dyket har skapat i sitt inre sinne.

Nu har Erik även börjat fotografera under vattnet och framgångarna lät inte vänta på sig. Han kom på första plats i en nationell undervattenfoto tävling ordnad av Finska dykarförbundet med ett av sina första undervattenstillbilder. Han är nu även sysselsatt med att fotografera bilder till en bok om Skärgårdshavet som skall utkomma inom kort.

Eriks kunnande gällande editering och bildbehandling är en otrolig tillgång i Vrakfeber. Det är ett arbete som tittarna nödvändigtvis inte lägger märke till på annat sätt än att de får en känsla av att programmet är bra och annorlunda utan att kunna sätta fingret på vad det är som gör det annorlunda. – Jag som sett både de videoklipp som vi filmat och hur de sedan ser ut efter Eriks hantverk vet vad skillnaden beror på. Erik kan det här med att i editeringsskedet ändra på färger och kontrast och annat i bilderna, det som på fackspråk kallas för postproduktion. Det kan vara en otrolig skillnad på den ursprungliga bilden som inga tittare får se och slutresultatet som går ut i etern. Det är väl det som brukar kallas för konst, och jag vill påstå att Erik trots att han inte använder sig av krita, penna eller pensel är en riktig konstnär då det kommer till att skapa vackra bilder.

Kontakt: erik@firstframe.fi

 Sebastian Henriksson och Johnny Strömborg

Dessa två kunde man ge många smeknamn åt. Här bara ett: The dynamic duo, det beskriver dem väldigt bra.

– De är ungefär i samma ålder, deras yrken är de samma, båda är brandmän, de jobbar på samma brandstation i Ekenäs, båda är dykare och båda är bosatta och hemma från Pargas. Listan över gemensamma nämnare kunde göras betydligt längre men jag tror ni redan har fått en uppfattning om att de två har mycket gemensamt.

Vrakfeber är något som också förenar dess två för båda var med redan första säsongen. Sebastian eller Sebbe som han kallas ville pröva på att filma under vattnet och så blev det. Efter en kurs av Erik blev Sebbe vår andra undervattenfilmare. Uppgiften klarar han med bravur. Sebbe är en så rutinerad dykare att han under vattnet helt kan koncentrera sig på kamera-arbetet.

Sebbe är ett energiknippe som knappt en sekund hålls på ett och samma ställe. Ombord på Calypso kilar han omkring  med en skruvmejsel eller en avbitartång eller en borrmaskin i sin hand. Det finns alltid saker att fixa ombord på en båt och då är det bra att ha en händig karl ombord som dessutom gör mer än vad någon har tid att be om.

Johnny är dykansvarig vilket betyder att han är den som ansvarar för hur dyken utförs och att alla säkerhetsföreskrifter följs. Han kollar dyktabellerna för att försäkra att vi får tillräckligt med yttid innan vi utför följande dyk. Dykdatorerna utför ju nog detta men det är ändå bra att kontrollera saken manuellt för säkerhetens skull. Johnnys uppgift under dyken har varit att fungera som ljuskarl. Jag brukar skämtsamt kalla honom för Finlands mest strålande brandman. Sebbe och Johnny är båda två yrkesdykare och är således de överlägset mest erfarna dykarna i vårt sällskap. De har både med sin erfarenhet och yrkesskicklighet skapat för oss andra en trygg arbetsmiljö där vi kunnat minimera riskerna för olyckor.

 

Kontakt: Fma SebSub och Johnny Srömborg Fma


 Jan-Ole Nordlin

Redan som litet barn gillade jag att dyka. Faktum är att jag lärde mig simma så att jag simmade under ytan. Jag kom upp till ytan bara för att få luft, sedan dök jag igen. Det måste ha varit lite komiskt då jag deltog i simskolan och simläraren fick lyfta upp mig i håret för att få mig upp till ytan så att jag skulle kunna höra hans instruktioner. Det här är naturligtvis historier som jag inte har något minne av men som mina föräldrar har berättat för mig.

Simning och dykning (snorkling) blev något som jag i synnerhet sommartid sysslade med under min uppväxt. Men någon dykkurs blev det aldrig av att delta i, trots att en del av mina vänner började med dykning.

Det var först i fjol efter att Vrakfebers första säsong var avklarad som jag efter avslutad dykkurs fick mitt dykcertifikat. Tanken var att jag i Vrakfeber seriens följande produktion också skulle vara nere i djupet och berätta om hur det är att dyka på vrak och på så sätt bättre kunna förmedla de känslor och stämningar man upplever vid vrakdyk. - Jag måste säga att jag trivs som fisken i vattnet då jag dyker. Många har undrat om jag inte är rädd. - Nej, det är jag verkligen inte. Då jag dyker känner jag ett lugn som får mig att koppla av och glömma allt annat som kanske har stressat mig.

Att jag kunnat kombinera TV-produktion och min nya hobby är väldigt roligt och det känns rentav som ett privilegium att få göra program som Vrakfeber. Men lätt är det absolut inte. Som jag så ofta har sagt ombord på Calypso, då något inte har gått enligt planerna. så hade nog någon annan gjort den här sortens program långt tidigare ifall det hade varit en enkel uppgift. - Att göra TV ute på öppet hav är en utmaning som ställer stora krav på både utrustning och de medverkande. Vi är alla något av tusenkonstnärer som stöder och hjälper varandra då så behövs. Det betyder att vi alla har fått lära oss nya saker av varandra. Som exempel kan nämnas att jag har lärt mig en hel del om sjöfart och navigering och har till och med fått, eller varit tvungen, att navigera Calypso i tät dimma genom Åboländska skärgården med hjälp av sjökort och radare utan att se var vi i själva verket färdades. –Det var kusligt spännande och slutade lyckligtvis väl.

Det har igen varit ett nöje att göra de 8 nya avsnitten till Vrakfebers andra säsong. Trots en del motgångar och problem på vägen har vårt team hållit ihop och alla har gjort sitt bästa för att åstadkomma en så bra serie som möjligt. Jag hoppas att ni (vår TV-publik) skall trivas i vårt sällskap och att ni skall finna Vrakfebers andra säsong intressant. Vi har strävat efter att göra ett informativt och på samma gång roligt TV-program och jag tycker att vi lyckats riktigt bra med det. En mycket stor orsak till detta har varit att vi fyra alltid kommit väldigt bra överens. Alltid har vi inte varit av samma åsikt men vi har kunnat enas och gå vidare. Under produktionen av Vrakfeber har det skrattats mycket och det syns också i själva programmet som innehåller många underhållande scener och historier. 

Kontakt: janne(at)patka.fi


SLAMSLAM
FondbergFondberg
Lagerblad FoodsLagerblad Foods
StallhagenStallhagen
UrsuitUrsuit
WeberWeber
Pätkä productionsPätkä productions
FirstframeFirstframe
MagnicMagnic
Carl & ReasCarl & Reas

Log in